5 lucruri esentiale pentru cresterea masei musculare

5 lucruri esentiale pentru cresterea masei musculare

Cu siguranta ca unul din principalele tale obiective pentru care mergi la sala e sa iti cresti masa musculara.

Stim ca mediul online e plin de sfaturi, sugestii si diverse programe de antrenament, dar, de multe ori, acestea nu functioneaza si nu dau rezultatele asteptate.
In continuare iti vom vorbi despre cateva din secretele care stau la baza cresterii musculare. Sunt practice si usor de aplicat.
1. Incepator sau avansat?
Daca esti incepator ia lucrurile pas cu pas. Inainte sa inveti sa scrii un cuvant, exersezi de sute de ori o singura litera, iar inainte de asta faci tot felul de linii si forme pana sa ajungi la perfectiune. Poate e un exemplu cam banal, dar asa functioneaza lucrurile si in cazul exercitiilor pe care le faci in sala. In loc sa faci multe exercitii si sa te obosesti inutil, axeaza-te pe 3-6 exercitii valoroase si repeta-le de fiecare data cand te antrenezi. Acum probabil te intrebi de ce sa faci asta. Simplu: la inceput, muschii tai nu au nevoie de foarte multi stimuli si nu e necesar sa-i suprasoliciti.
Daca esti avansat si incepi sa adaugi mai multe kilograme de masa musculara, atunci are sens sa pui mai mult accent pe anumite fibre musculare folosind o varietate tot mai mare de exercitiu si de efort.
2. Importanta executiei corecte a miscarilor
Oricat de multe greutati si serii ai adauga, daca nu executi miscarea in mod corect, eficienta e nula. Pe langa faptul ca te poti accidenta si uza incheieturile, iti consumi energia inutil, iar muschii nu primesc suficienti stimuli. E foarte important sa consulti un instructor care sa te indrume sau sa te supravegheze in timpul antrenamentului.

3. Progreseaza in mod constant
Unul din secretele cresterii in masa muscalara e incarcarea progresiva. Sa fii mai bun decat ieri, sa poti folosi o greutate mai mare fata de antrenamentul precedent, mai multe serii si pauze mai scurte. Iti poti face un jurnal de antrenament in care sa-ti notezi ce ai facut in antrenamentul anterior si sa incerci sa-ti depasesti performanta.

4. Antreneaza-te in maximum 60 de minute

Dupa o jumatate de ora de antrenament intens, nivelul de testosteron e in crestere. Dupa 45 de minute incepe sa scada, iar la 60 de minute e din nou la normal. Astfel, fa pauzele intre serii suficient de mici pentru a ramane in forma, dar nu atat de mici incat sa-ti afectezi performanta. Incearca sa-ti planifici antrenamentul astfel incat sa stimulezi la maxim toate grupele musculare in sedinte a cate 50-60 de minute pe saptamana.

5. Nu neglija recuperarea

Recuperarea e la fel de importanta ca antrenamentul. Fibrele musculare au nevoie de pauza. Poti adauga in program o saptamana in care sa folosesti o intensitatea redusa atunci cand te simti epuizat. Somnul reprezinta si el un factor foarte important in procesul de recuperare. In timpul somnului creste nivelul de testosteron si se activeaza hormonul de crestere, substante esentiale pentru cresterea masei musculare.

In concluzie, pentru a creste in masa musculara e nevoie de foarte mult discernamant si de un antrenament eficient si inteligent. Nu ezita sa te informezi din surse autorizate, sa consulti parerile antrenorilor competenti si sa faci lucrurile progresiv si corect. Instructorii nostri iti stau la dispozitie pentru orice nelamurire si iti pot oferi sugestii si sfaturi utile.